Jak żywić dziecko w wieku przedszkolnym?
Każdy rodzic chce dla swojego dziecka wszystkiego, co najlepsze. Naturalnym jest, że malucha chcemy karmić produktami, które będą sprzyjać jego zdrowiu. Przedszkolaki często odmawiają jedzenia, co jest powodem stresu rodziców. Żywienie dzieci zdaje się być trudne, ale wystarczy poznać kilak zasad, by sprostać temu zadaniu. Jak wybrać zdrowe i smaczne produkty spożywcze dla dziecka?
Wartościowe produkty spożywcze dla dzieci. Zasady żywienia dzieci
Zwróćmy uwagę na niezbędne w diecie naszego dziecka składniki odżywcze. Urozmaicona dieta jest jedną z najważniejszych zasad układania jadłospisu przedszkolaka. Ważne jest bowiem, by podawać składniki pokarmowe z poszczególnych grup produktów. Różnorodność potraw i ich ciekawe i estetyczne podanie zachęca malucha do konsumpcji. Planując żywienie dzieci trzeba wybierać produkty zawierające dużą ilość witamin, minerałów, białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Źródłem energii w diecie najmłodszych powinny być produkty zbożowe, które są bogate w składniki mineralne, witaminy i błonnik regulujący pracę jelit. Przedszkolakom można podawać razowy chleb, a zamiast ryżu białego podawać brązowy. Jeżeli o to zadbamy, maluchy z pewnością polubią kaszę gryczaną i jęczmienną lub razowy makaron. W żywieniu dzieci nie wolno zapomnieć o produktach mlecznych, czyli jogurtach, kefirach, maślance lub serach, gdyż zawierają one witaminy A i D oraz wapń niezbędny do budowania zdrowych kości i zębów. Produkty spożywcze dla dzieci można wzbogacać smakowo, ale powinny to być dodatki naturalne, np. owoce.
Każdy posiłek dziecka powinien zawierać warzywa i owoce. Sprawdźmy, czy brzdąc chętniej zje papkę, czy może lubi chrupać surową marchewkę. Najmłodsi powinni także codziennie jeść dwie porcje mięsa, ryb lub jaj.
Czego unikać w żywieniu dzieci?
W produktach spożywczych dla dzieci powinno być jak najmniej sztucznych substancji dodawanych do żywności, które mogą podrażniać delikatny układ pokarmowy dziecka. W czasie zakupów czytajmy etykiety. Wybierajmy produkty, do których dodano barwniki pochodzenia naturalnego, np. karoten, czerwień buraczaną, chlorofil i kurkuminę. Do nieszkodliwych konserwantów należą kwas mlekowy czy lizozym jaja kurzego. Planując żywienie dzieci trzeba pamiętać, że dzieci nie mogą jeść produktów zawierających sztuczne substancje słodzące, np. aspartam czy acesulfam. Zamiast nich, lepiej sięgnąć po miód lub cukier brzozowy. Z rozwagą kupujmy także smakowe soki i serki, które ładnie wyglądają i przyciągają wzrok dzieci, a nie zawsze są zdrowe. Sprawdźmy ich skład, pamiętając, że kolejność poszczególnych składników produktów spożywczych jest umieszczona według procentowej ich zawartości w danym produkcie.
Dbajmy o prawidłowe żywienie dzieci, by były zdrowe. Pamiętajmy, że wypracowane w dzieciństwie nawyki żywieniowe zaprocentują w dorosłym życiu.