Jakie owoce jeść latem?

Wszyscy lubimy lato – ciepłe wieczory, kąpiele w jeziorze, wakacje, beztroskę. Z przyjemnością zjadamy więc sezonowe owoce i warzywa, które są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Co więcej, działają synergicznie, czyli wzajemnie się wspierają, korzystnie wpływając na procesy zachodzące w organizmie.

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Dietetycy zalecają, by jeść 5 porcji owoców i warzyw, co ma nam zapewnić zdrowie i urodę. Świeże przysmaki kuszą na straganach, więc trudno im się oprzeć. Owoce i warzywa zachęcają do jedzenia, gdyż są piękne i bardzo aromatyczne, a nigdy nie smakują tak dobrze, jak latem. Jesienią i zimą nie ma przecież świeżych czereśni, malin, papierówek ani zielonego groszku w strąkach czy botwiny, a pomidory i ogórki już nie będą tak smakować. Latem warto zatem najeść się owoców i warzyw na zapas, gdyż o tej porze roku są najbogatsze w substancje odżywcze.

Owoce i warzywa – lekarstwo bez recepty

Owoce i warzywa są podstawą zdrowego jadłospisu. Zawierają bowiem substancje odżywcze, które wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo i odtruwają. Zmniejszają też ryzyko wystąpienia nowotworów, wpływają na metabolizm i równowagę kwasowo-zasadową. Mają również dużą gęstość odżywczą, co oznacza, że na jedną kalorię przypada dużo witamin, minerałów i tzw. fitozwiązków. Owoce i warzywa są źródłem witamin, w tym antyoksydantów, takich jak witamina A, E, beta-karoten, składników mineralnych (m.in. żelaza, wapnia, potasu, magnezu) i mikroelementów (np. cynku), wpływających na wiele procesów biologicznych zachodzących w organizmie. Zawierają też związki roślinne, które mają niebagatelny wpływ na zdrowie, np. flawonoidy, silne antyoksydanty neutralizujące wolne rodniki. Ponadto są bogate w błonnik, który wpływa na stężenie lipidów we krwi, stabilizuje poziom glukozy, zapobiega magazynowaniu jej w postaci tłuszczu i usprawnia trawienie.

Czytaj także  Odporność budowana kiszonkami

Jakie owoce i warzywa jeść latem?

Lato trwa krótko, więc warto w pełni wykorzystać jego dary. Nie potrafimy odtworzyć kompozycji związków chemicznych znajdujących się np. w jabłku. Czerwone owoce i warzywa, np. pomidory czy arbuzy, zwierają likopen, silny antyoksydant, który obniża ryzyko chorób serca i nowotworów. Letnie skarby w kolorze purpury, np. borówki, bakłażany, czarne porzeczki, zawierają antocyjany. Uważa się, że m.in. obniżają ryzyko chorób układu krążenia, wpływają na ostrość widzenia, hamują zaburzenia pamięci i funkcji motorycznych. Pomarańczowe i żółte owoce i warzywa (marchew, dynia, morele) zawierają karotenoidy, które wzmacniają odporność, chronią wzrok i układ krążenia. Szpinak, brokuły, szczypior są bogate są w luteinę i zeaksantynę, które chronią oczy przed działaniem promieni UV. Latem owoce i warzywa są świeże i wspaniale smakują. Zjadajmy sezonowe skarby, które zawierają wiele substancji, które są cenne dla naszego organizmu.