Dlaczego warto pić mleko, jeść sery i jajka?
Nabiał znajduje się w diecie większości ludzi na świecie. Możemy usłyszeć w reklamach telewizyjnych i programach porannych o tym, że warto jeść przetwory mleczne, jajka i pić mleko – będziemy wówczas duzi i silni. Ale ile prawdy jest w tych stwierdzeniach. Czy faktycznie jedząc nabiał? Jakie zawiera składniki odżywcze i czy wszystkie produkty warto włączyć do diety?
Czym jest nabiał?
Jako produkty nabiałowe wymienia się między innymi mleko i jego przetwory, w tym sery, śmietany, kefiry, jogurty, maślanki. Do nabiału zaliczane są również jajka.
Jakie znaczenie ma nabiał w diecie?
Nabiał ceniony jest przede wszystkim za zawartość witamin z grupy B, witaminy A i D oraz soli mineralnych, białka i wapnia. Dietetycy umieszczają nabiał na jednym z pierwszych miejsc w piramidzie żywieniowej. Wskazuje się na to, że powinien on znaleźć się w diecie małych dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz osób w podeszłym wieku. Nabiał i jego przetwory to dobre źródło łatwo przyswajalnego białka i wapnia. Minerałów, które są odpowiedzialne za prawidłowy rozwój organizmu.
Jakie właściwości ma nabiał?
Jaja
W Polsce najpopularniejsze są jaja kurze, nieco rzadziej spożywane są jaja przepiórcze, gęsie i kacze – te również ciężej dostać w sklepach. Jajka zawierają w sobie dużo witaminy D, A i witamin z grupy B. Zawierają w sobie również inne cenne substancje takie jak: kwasy omeg 3 i lecytyna. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje spożywanie 10 jajek tygodniowo. Jednak osoby mające podwyższony poziom cholesterolu powinny ograniczyć ich spożycie. Jest to też cenne źródło protein ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Mleko
Mleko jest bogatym źródłem witamin: A, D, E i tych z grupy B. Zawiera w sobie również wiele cennych minerałów, w tym: wapń, fosfor, potas, chlor, sód i magnez. Najpopularniejsze jest mleko krowie, jednak najczęściej wywołuje uczulenia. Jako alternatywę wśród mlek zwierzęcych podaje się mleko kozie, które zawiera więcej wapnia, potasu i fosforu). Można też zaobserwować coraz większe zainteresowanie mlekiem bawolim i oślim.
Sery
Sery żółte zawierają dużą ilość wapnia, jednak są bardziej tłuste niż sery białe, przez co nie zaleca się ich spożywania osobom cierpiącym na wysoki poziom cholesterolu i miażdżycę. Warto jeść dwa plasterki sera żółtego dziennie.
Sery białe są lekkostrawne. Produkowane są bez użycia konserwantów i innych sztucznych dodatków. Oprócz tego jest bogatym źródłem potasu, cynku, magnezu oraz witamin z grupy B i witaminy E, A i D. Zawiera jednak mniej wapnia niż mleko i ser żółty.
Na co zwrócić uwagę kupując nabiał?
Jeżeli chodzi o mleko i jego przetwory to warto wybierać produkty, które zawierają średnią zawartość tłuszczu (produkty półtłuste).
Coraz więcej osób wykazuje uczulenia na niektóre ze składników odżywczych znajdujących się w mleku. Najczęściej jest to białko i laktoza. Dlatego producenci oferują produkty takie jak nabiał bez laktozy. Z kolei osoby uczulone na białko zwierzęce mogą wybierać spośród produktów roślinnych. Jako zamienniki dla mleka zwierzęcego specjaliści podają mleko sojowe, kokosowe, migdałowe i ryżowe, które można samodzielnie przygotować w domu lub kupić gotowe w sklepie.
Jeżeli chodzi o jaja to najlepiej wybierać te z wolnego chowu. Trzeba też pamiętać o tym, że również jajka są silnym alergenem i nie zaleca się ich podawania małym dzieciom. Co ciekawe specjaliści wskazują na to, że gotowanie jajka na twardo pozbawia go właściwości alergizujących.