Czy sery są zdrowe i jakie wybierać
Sery po prostu nie mogą być niezdrowe, inaczej ludzkość wyginęłaby tysiące lat temu – od tak dawna są w naszej diecie. Nie da się też powiedzieć, jakie wybierać, bo to zależy od tego, czy mamy jakąś specjalną dietę, a jeśli nie – po prostu co lubimy. Sery są oczywiste, pyszne, w tysiącach wariantów i codzienne. Co w nich dobrego, a co złego?
Wartości odżywcze serów
Nieco trudno sprowadzić to do jednego wspólnego mianownika, ponieważ na świecie produkowanych jest ok 4000 jego gatunków, a w Polsce ok 90. Ich kaloryczność zależeć będzie od mleka, z którego zostały wytworzone i od zawartości tłuszczu. Dla przykładu – chudy twaróg to ok 70 kcal w 100 gramach, ale tłusty ser pleśniowy to nawet 370 kcal w 100 gramach. Sery zawierają mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, wapnia oraz fosforu – najwięcej ser żółty, który zawiera też najmniej laktozy. Pomaga to w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy. Te same jednak składniki, w połączeniu z tłuszczem, mogą już szkodzić osobom cierpiącym na nadciśnienie, więc w ich przypadku zalecana jest ostrożność.
Zatem sery i są, i nie są zdrowe – wszystko zależy od naszych osobistych uwarunkowań. Co do zasady jednak, jeśli nie przesadzamy z ilością i nie kupujemy tylko tych najtłustszych – warto je jeść.
Rodzaje i gatunki serów
I tu można by napisać niejedną pracę doktorską. Sery dzielić możemy na te powstające z mleka krowiego np. twaróg, gołda, cheddar, owczego – oscypek, feta, halloumi, i koziego np. cabrion, tignard, fromage de chevre. Dzielimy je też ze względu na sposób wytwarzania na: podpuszczkowe np. pleśniowe, kwasowe np. twarogi, kwasowo-podpuszczkowe np. homogenizowane np. ricotta. Zwykle na etykiecie podaje się też zawartość tłuszczu i nie ma co ukrywać, że najsmaczniejsze są te tłuste, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku. Sery śmietankowe mają powyżej 55% tłuszczu, pełnotłuste 42%, tłuste 30%, półtłuste 15%, a chude mniej niż 14%, a nawet 0% tłuszczu.
Sery podpuszczkowe są zwykle najtłustsze i najbardziej kaloryczne, ale mają też sporą zawartość minerałów, natomiast sery chude, twarogowe mają ich mniej, ale za to nie są tuczące, choć sycą.
Sery w jadłospisie to temat rzeka, warto poznać chociaż podstawy – gatunki, podstawowe właściwości, by z tego bogactwa umieć wybrać to, co będzie dla nas najsmaczniejsze i najzdrowsze. A jest przecież w czym wybierać.