Co przygotować dla niespodziewanych gości

Niespodziewani goście to często powód do zdenerwowania. Niesłusznie. Wystarczy podzielić się z nimi tym co akurat znajduje się w domu. Doskonale sprawdzają się w tej sytuacji warzywa i owoce różnego rodzaju. Można podać je na surowo lub przy ich pomocy wyczarować szybki i smaczny posiłek z wykorzystaniem makaronu, ryżu czy zalegającego w zamrażarce mięsa. Jak przygotować pyszną przekąskę w kilka minut?

A może omlet?

W każdej lodówce znaleźć można zazwyczaj warzywa i owoce, a przynajmniej ich resztki oraz jajka. Z składników tych powstać może smaczny omlet. Wystarczy na odrobinie oliwy zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać znajdujące się akurat pod ręką, pokrojone warzywa np. pomidory, papryczkę, cukinię. Trzeba je nieco poddusić aby zmiękły i odstawić w ciepłe miejsce.

Następnym krokiem jest przygotowanie masy jajecznej z jajek, odrobiny wody oraz przypraw. Na usmażony omlet wykłada się przygotowane wcześniej warzywa. W razie potrzeby potrawę można na chwilę włożyć do ciepłego piekarnika. Najlepiej smakuje bowiem na gorąco.

 

Antipasti, czyli szybka przekąska rodem z Włoch

Antipasti to potrawy, które można przygotować wcześniej, a gdy przyjdą gości odgrzać szybko w piekarniku. To lekkie przekąski idealne do wina i bagietek. Ich wykonanie nie należy do najtrudniejszych, jak zawsze wystarczy mieć w lodówce podstawowe produkty m.in. warzywa i owoce.

Czytaj także  Rodzaje noży.

Do przygotowania nadziewanych papryczek należy przygotować ser feta, serek kremowy, suszone pomidory, a ponadto przyprawy, oliwę z oliwek i śmietanę 30%. Paprykę trzeba przekroić i oczyścić z gniazd nasiennych, a w misce wymieszać ze śmietanką  oba gatunki sera wraz ze szczypiorkiem i pomidorkami. Tak przygotowaną masę można doprawić i wypełnić nią połówki papryczek. Następnie powinny one trafić do nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza piekarnika na około 12-15 minut. Są gotowe w momencie, gdy papryczki lekko zmiękną, a masa się ładnie zarumieni. Danie należy spożywać na ciepło, najlepiej z oliwą z oliwek, ziołami  oraz świeżą bagietką. Dobrze współgra z nią także ocet balsamiczny.

 

Na słodko, czyli ciasteczka z owocami

W domu zawsze znaleźć można jakieś warzywa i owoce. Warto mieć zawsze również w lodówce ciasto francuskie, przy którego pomocy można szybko wyczarować przekąskę na słono lub słodko. Jednym z pomysłów są ciasteczka z ulubionymi owocami np. ananasami czy winogronami. Wystarczy pokroić ciasto na kwadraty, a następnie wyłożyć na nie dostępne owoce. Czas zapiekania to jedynie 10-15 minut. Gotowe ciasteczka można dodatkowo  posypać cukrem pudrem.

Z ciasta francuskiego da się także przygotować duże ciasto. Podpieczone w piekarniku wykłada się ugotowanym wcześniej budyniem. Najlepiej do tego celu przygotować dwa opakowania budyniu, ale w nieco mniejszej ilości mleka niż zostało to podane na opakowaniu. Budyń powinien być bowiem gęsty i nie wypływać z ciasta. Na masę budyniową można ułożyć owoce, zetrzeć czekoladę lub po prostu wykorzystać gotową polewę czekoladową. Taka słodka przekąska doskonale nadaje się do popołudniowej kawy.

Czytaj także  Sosy do dań meksykańskich - jakie wybrać?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *