Co przygotować dla niespodziewanych gości

Niespodziewani goście to często powód do zdenerwowania. Niesłusznie. Wystarczy podzielić się z nimi tym co akurat znajduje się w domu. Doskonale sprawdzają się w tej sytuacji warzywa i owoce różnego rodzaju. Można podać je na surowo lub przy ich pomocy wyczarować szybki i smaczny posiłek z wykorzystaniem makaronu, ryżu czy zalegającego w zamrażarce mięsa. Jak przygotować pyszną przekąskę w kilka minut?

A może omlet?

W każdej lodówce znaleźć można zazwyczaj warzywa i owoce, a przynajmniej ich resztki oraz jajka. Z składników tych powstać może smaczny omlet. Wystarczy na odrobinie oliwy zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać znajdujące się akurat pod ręką, pokrojone warzywa np. pomidory, papryczkę, cukinię. Trzeba je nieco poddusić aby zmiękły i odstawić w ciepłe miejsce.

Następnym krokiem jest przygotowanie masy jajecznej z jajek, odrobiny wody oraz przypraw. Na usmażony omlet wykłada się przygotowane wcześniej warzywa. W razie potrzeby potrawę można na chwilę włożyć do ciepłego piekarnika. Najlepiej smakuje bowiem na gorąco.

 

Antipasti, czyli szybka przekąska rodem z Włoch

Antipasti to potrawy, które można przygotować wcześniej, a gdy przyjdą gości odgrzać szybko w piekarniku. To lekkie przekąski idealne do wina i bagietek. Ich wykonanie nie należy do najtrudniejszych, jak zawsze wystarczy mieć w lodówce podstawowe produkty m.in. warzywa i owoce.

Czytaj także  Sosy do dań meksykańskich - jakie wybrać?

Do przygotowania nadziewanych papryczek należy przygotować ser feta, serek kremowy, suszone pomidory, a ponadto przyprawy, oliwę z oliwek i śmietanę 30%. Paprykę trzeba przekroić i oczyścić z gniazd nasiennych, a w misce wymieszać ze śmietanką  oba gatunki sera wraz ze szczypiorkiem i pomidorkami. Tak przygotowaną masę można doprawić i wypełnić nią połówki papryczek. Następnie powinny one trafić do nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza piekarnika na około 12-15 minut. Są gotowe w momencie, gdy papryczki lekko zmiękną, a masa się ładnie zarumieni. Danie należy spożywać na ciepło, najlepiej z oliwą z oliwek, ziołami  oraz świeżą bagietką. Dobrze współgra z nią także ocet balsamiczny.

 

Na słodko, czyli ciasteczka z owocami

W domu zawsze znaleźć można jakieś warzywa i owoce. Warto mieć zawsze również w lodówce ciasto francuskie, przy którego pomocy można szybko wyczarować przekąskę na słono lub słodko. Jednym z pomysłów są ciasteczka z ulubionymi owocami np. ananasami czy winogronami. Wystarczy pokroić ciasto na kwadraty, a następnie wyłożyć na nie dostępne owoce. Czas zapiekania to jedynie 10-15 minut. Gotowe ciasteczka można dodatkowo  posypać cukrem pudrem.

Z ciasta francuskiego da się także przygotować duże ciasto. Podpieczone w piekarniku wykłada się ugotowanym wcześniej budyniem. Najlepiej do tego celu przygotować dwa opakowania budyniu, ale w nieco mniejszej ilości mleka niż zostało to podane na opakowaniu. Budyń powinien być bowiem gęsty i nie wypływać z ciasta. Na masę budyniową można ułożyć owoce, zetrzeć czekoladę lub po prostu wykorzystać gotową polewę czekoladową. Taka słodka przekąska doskonale nadaje się do popołudniowej kawy.

Czytaj także  Jaki kleik ryżowy dla niemowląt wybrać?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *