Sosy do dań meksykańskich – jakie wybrać?

Wraz z globalizacją świata i zwiększonym dostępem zarówno do rozmaitych miejsc, jak również informacji na ich temat, coraz bardziej społeczeństwo pociąga wszystko co egzotyczne. Nie inaczej jest w przypadku Meksyku, całej jego wielowymiarowej kultury, ale także aspektów kulinarnych.

Kuchnia meksykańska

Niejako że Meksyk od dłuższego już czasu zajmuje szczyt listy najchętniej wybieranych miejsc przez turystów z całego świata, nie ma co się zasadniczo dziwić, że wpływy meksykańskie osiągają coraz większe kręgi. Podobnież sprawy mają się z kuchnią typowo meksykańską, co dostrzec można w trendach coraz chętniej otwieranych klubów gastronomicznych. Śmiało można stwierdzić, że kuchnia meksykańska cieszy się z dnia na dzień rosnącym uznaniem. Pomimo tego wciąż wiele osób nie rozróżnia typowo meksykańskich dań bądź cieszy się ich smakiem w nieświadomości tyczącej pochodzenia. Jak zatem rozpoznać dania meksykańskie?

Kuchnię meksykańską cechuje przede wszystkim intensywność doznań, która uzyskiwana jest poprzez wykorzystanie rozmaitych przypraw oraz ziół. Najczęściej spotykane w daniach pochodzących prosto z Meksyku są rozmaite papryczki chili, czosnek, oregano, ale także aromatyczne kakao bądź cynamon. Aczkolwiek smaki kuchni meksykańskiej są mocno zależne od rejonu, gdzie są przygotowywane, ponieważ w każdym miejscu sprawa wygląda zupełnie inaczej. Mimo to nadal panuje niemal wszechobecne przekonanie, które ciężko wyplewić z podświadomości społeczeństwa, iż dania te są szczególnie mocno pikantne i ciężkie. Jest to o tyle błędne myślenie, o ile na Jukatanie typowe produkty gastronomiczne mają słodki oraz lekki wydźwięk, wciąż zachowując przy tym pewne charakterystyczne dla meksykańskich dań cechy.

Czytaj także  Mleczno pszenne kaszki dla dzieci: Zdrowa i Smaczna Alternatywa

Sosy idealne do meksykańskiej kuchni

Bez względu na rodzaj dania, panuje przekonanie, że gastronomią w Meksyku rządzą rozmaite sosy. Bez cienia wątpliwości w twierdzeniu tym jest ziarno prawdy, ponieważ niezwykle ciężko wyobrazić sobie bodajby prawdziwą meksykańską potrawę bez typowego, mocno ostrego dodatku w postaci sosu.

Rozprawiając o sosach rodem z Meksyku (https://e-spar.com.pl/kategoria/do-dan-cieplych/391), nie można wprost pominąć salsy macha. I chociaż sama nazwa na sos nie wskazuje, niemniej jednak z powodzeniem salsa ta dodawana jest do rozmaitych meksykańskich potraw jak burrito czy tacos. Co więcej, ze względu na powiększający się asortyment polskich sklepów z powodzeniem można ową salsę przygotować samodzielnie, gdyż wbrew wszelkim pozorom nie jest ona mocno skomplikowana. Lista niezbędnych składników obejmuje dwa rodzaje papryczek arbol i guajillo, sezam, migdały, orzeszki ziemne, a także odrobinę czosnku i oleju.

Innym przykładem sosu rodem z Meksyku jest dip meksykański. Jego przygotowanie jest wyjątkowo proste, zaś smak nieporównywalny. Bazą do przygotowania dipu jest mięso z kurczaka, zaś pozostałe składniki bez trudu znajdą się w większości polskich domów. Wystarczy zmiksować czosnek wraz z wódką i majonezem w odpowiednich proporcjach, doprawiając całość pieprzem oraz papryką.

Wspomniane przykłady to zarówno sosy do dań ciepłych, ale nie tylko. Dip można śmiało zaserwować także w przypadku zimnych przekąsek. Jednocześnie sosy meksykańskie można nabyć także w każdym większym sklepie. Być może nie będą one smakować jak serwowane bezpośrednio w gorącym Meksyku, ale za to bez wątpienia zaoszczędzą multum czasu podczas przygotowywania meksykańskich posiłków.

Czytaj także  Jaki kleik ryżowy dla niemowląt wybrać?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *