Sosy do dań meksykańskich – jakie wybrać?
Wraz z globalizacją świata i zwiększonym dostępem zarówno do rozmaitych miejsc, jak również informacji na ich temat, coraz bardziej społeczeństwo pociąga wszystko co egzotyczne. Nie inaczej jest w przypadku Meksyku, całej jego wielowymiarowej kultury, ale także aspektów kulinarnych.
Kuchnia meksykańska
Niejako że Meksyk od dłuższego już czasu zajmuje szczyt listy najchętniej wybieranych miejsc przez turystów z całego świata, nie ma co się zasadniczo dziwić, że wpływy meksykańskie osiągają coraz większe kręgi. Podobnież sprawy mają się z kuchnią typowo meksykańską, co dostrzec można w trendach coraz chętniej otwieranych klubów gastronomicznych. Śmiało można stwierdzić, że kuchnia meksykańska cieszy się z dnia na dzień rosnącym uznaniem. Pomimo tego wciąż wiele osób nie rozróżnia typowo meksykańskich dań bądź cieszy się ich smakiem w nieświadomości tyczącej pochodzenia. Jak zatem rozpoznać dania meksykańskie?
Kuchnię meksykańską cechuje przede wszystkim intensywność doznań, która uzyskiwana jest poprzez wykorzystanie rozmaitych przypraw oraz ziół. Najczęściej spotykane w daniach pochodzących prosto z Meksyku są rozmaite papryczki chili, czosnek, oregano, ale także aromatyczne kakao bądź cynamon. Aczkolwiek smaki kuchni meksykańskiej są mocno zależne od rejonu, gdzie są przygotowywane, ponieważ w każdym miejscu sprawa wygląda zupełnie inaczej. Mimo to nadal panuje niemal wszechobecne przekonanie, które ciężko wyplewić z podświadomości społeczeństwa, iż dania te są szczególnie mocno pikantne i ciężkie. Jest to o tyle błędne myślenie, o ile na Jukatanie typowe produkty gastronomiczne mają słodki oraz lekki wydźwięk, wciąż zachowując przy tym pewne charakterystyczne dla meksykańskich dań cechy.
Sosy idealne do meksykańskiej kuchni
Bez względu na rodzaj dania, panuje przekonanie, że gastronomią w Meksyku rządzą rozmaite sosy. Bez cienia wątpliwości w twierdzeniu tym jest ziarno prawdy, ponieważ niezwykle ciężko wyobrazić sobie bodajby prawdziwą meksykańską potrawę bez typowego, mocno ostrego dodatku w postaci sosu.
Rozprawiając o sosach rodem z Meksyku (https://e-spar.com.pl/kategoria/do-dan-cieplych/391), nie można wprost pominąć salsy macha. I chociaż sama nazwa na sos nie wskazuje, niemniej jednak z powodzeniem salsa ta dodawana jest do rozmaitych meksykańskich potraw jak burrito czy tacos. Co więcej, ze względu na powiększający się asortyment polskich sklepów z powodzeniem można ową salsę przygotować samodzielnie, gdyż wbrew wszelkim pozorom nie jest ona mocno skomplikowana. Lista niezbędnych składników obejmuje dwa rodzaje papryczek arbol i guajillo, sezam, migdały, orzeszki ziemne, a także odrobinę czosnku i oleju.
Innym przykładem sosu rodem z Meksyku jest dip meksykański. Jego przygotowanie jest wyjątkowo proste, zaś smak nieporównywalny. Bazą do przygotowania dipu jest mięso z kurczaka, zaś pozostałe składniki bez trudu znajdą się w większości polskich domów. Wystarczy zmiksować czosnek wraz z wódką i majonezem w odpowiednich proporcjach, doprawiając całość pieprzem oraz papryką.
Wspomniane przykłady to zarówno sosy do dań ciepłych, ale nie tylko. Dip można śmiało zaserwować także w przypadku zimnych przekąsek. Jednocześnie sosy meksykańskie można nabyć także w każdym większym sklepie. Być może nie będą one smakować jak serwowane bezpośrednio w gorącym Meksyku, ale za to bez wątpienia zaoszczędzą multum czasu podczas przygotowywania meksykańskich posiłków.