Żywność bio/ekologiczna – za i przeciw

Określenia bio i eko często używane są zamiennie, a dotyczą żywności produkowanej bez stosowania pestycydów, antybiotyków, sztucznych nawozów, chemicznych środków ochrony roslin, emulgatorów, barwników czy polepszaczy smaku. Bio jedzenie jest zdrowe i nie zawiera substancji szkodliwych dla ludzkiego organizmu. Wiedzą o tym zarówno konsumenci, jak i niestety producenci, którzy często nadużywają określeń kojarzonych z żywnością organiczną. Na pewno produkty eko są zdrowsze niż te, produkowane metodami przemysłowymi, ale jak nie dać się oszukać i kupić prawdziwą ekologiczną żywność.

Czy żywność ekologiczna powinna mieć certyfikaty?

Ekologiczna żywność jest produkowana w oparciu o ściśle określone procedury, wykluczające stosowanie szkodliwych dla zdrowia substancji. Zgodnie z prawem unijnym certyfikat eko lub bio producent może uzyskać wtedy, gdy żywność w przynajmniej 95% jest wyprodukowana metodami ekologicznymi. Nie chodzi tu przy tym wyłącznie o zakaz stosowania niektórych środków chemicznych, ale również o to, by ziemia, na której uprawiane są warzywa i owoce czy hodowane zwierzęta była czysta. Stąd też gospodarstwa ekologiczne najczęściej położone są z dala od uczęszczanych dróg, a rolnicy stosują płodozmian, który chroni glebę przed wyjałowieniem.

Rolnicy, hodowcy oraz producenci bio żywności mogą starać się o odpowiedni certyfikat, który wydawany jest przez jednostki certyfikujące podlegające kontroli Głównego Inspektora Jakości Handlowe Artykułów Rolno-Spożywczych. Po przyznaniu certyfikatu przedstawiciele jednostki certyfikującej raz w roku przeprowadzają kontrolę. Kupując żywność ekologiczną trzeba zwrócić uwagę, czy posiada ona ważny certyfikat, ponieważ niektórzy producenci stosują chwyty marketingowe mające przekonać konsumenta, że kupuje „naturalną” żywność, która w rzeczywistości pochodzi z produkcji przemysłowej.

Czytaj także  Odporność budowana kiszonkami

Czy warto kupować zdrową żywność?

Moda na zdrową żywność ekologiczną trwa w najlepsze, ale okazuje się, że to, co eko, nie zawsze jest dobre. Z przeprowadzonych przez naukowców testów laboratoryjnych wynika, że niektóre produkty ekologiczne są wprawdzie bezpieczne pod kątem zawartości substancji szkodliwych, ale w zamian za to często są zbyt ubogie w witaminę C oraz tłuszcze, a także mogą mieć wady sensoryczne, np. oleje. Nie oznacza to jednak, że dotyczy to każdej żywności ekologicznej. Niektóre produkty, np. mleko są znacznie lepsze od tych, które produkowane są metodami przemysłowymi. Generalnie jakość żywności eko jest wysoka, więc warto ją kupować, choć niestety ceny bywają zniechęcające.

Zaletą bio jedzenia jest z pewnością to, że rzadko znajdowane są w niej pozostałości szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Poza tym osoby kupujące taką żywność wspierają etyczną, ekologiczną oraz socjalną odpowiedzialność biznesu. Warto też zauważyć, że eko jedzenie jest po prostu smaczne.

Dlaczego żywność ekologiczna jest droga?

Duży wpływ na ceny zdrowej żywności ma panująca na nią moda. Jednak to nie wszystko. Wytworzenie takiej żywności jest po prostu bardziej kosztowne niż w przypadku produkcji na skalę przemysłową. Rolnicy, hodowcy i producenci muszą stosować się do rygorystycznych przepisów, dlatego też zbiory są niewielkie, a do pracy potrzeba więcej osób. Na ceny bio żywności ogromny wpływ ma także konieczność stosowania droższych pasz oraz nowoczesnych technologii wytwarzania.