Lato – sezonowe owoce i warzywa, które możemy wykorzystać w sokowirówce

Miłośnicy świeżych owoców i warzyw najbardziej czekają na lato, bowiem jest to okres, kiedy te pyszne i zdrowe produkty są nie tylko bardziej dostępne, ale i tańsze. Nadają się one zarówno do obiadu, jak i jako przekąski. Co zatem wybrać, gdy chcemy przygotować pyszny sok w sokowirówce?

Dlaczego soki warto przygotowywać szczególnie latem?

Lato to pora roku, która jest bogata w dary natury. Wtedy właśnie pojawiają się sezonowe owoce i warzywa, które są prawdziwą bombą witaminową. Świetnie smakują, są alternatywą dla nudnych dań, przygotowywanych w pozostałe pory roku, ale również nadają się do różnorodnego wykorzystania. Warto przyrządzać z nich przysmaki, jakie nie są dostępne na co dzień.

Kupowanie owoców i warzyw latem opłaca się podwójnie – nie tylko są wtedy najsmaczniejsze i najbardziej soczyste i jędrne, ale również ich cena jest naprawdę przystępna. Kupowanie ich latem i zamrażanie to dobre rozwiązanie – pozwoli na zachowanie ich świeżości na dłużej, a my możemy cieszyć się smakami lata nawet wtedy, gdy przeminie.

wyciskarka
Wyciskarka

Jakie warzywa sezonowe do soku z sokowirówki?

Myśląc o domowej metodzie wyciskania soków z warzyw na pewno od razu mamy na myśli marchew. Zawiera ona duże ilości beta karotenu, który korzystnie wpływa na koloryt skóry, ale również chroni ją przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Taki sok może składać się jedynie z marchewki, jednak nie cechuje się ona dużą soczystością, więc na wyprodukowanie litr soku potrzebne jest co najmniej 2 kg. Zaleca się więc połączenie jej z bardziej soczystym jabłkiem lub burakiem. Jest on szczególnie polecany kobietom w ciąży, ponieważ zawiera duże ilości kwasu foliowego. Oprócz tego zawarte są nim, magnez, żelazo, potas czy wapń.

Czytaj także  Rehabilitacja po złamaniu łokcia - jak powinna wyglądać?

„Sezon ogórkowy” to oczywiście sezon letni, a zrobienie koktajlu z tego warzywa to prawdziwe orzeźwienie. Jego lekko kwaskowaty smak dobrze zneutralizować miętą lub selerem naciowym. Taki koktajl będzie miał właściwości oczyszczające organizm z toksyn i nadmiaru wody.  Osoby chcące zrzucić kilka kilogramów powinny zwrócić na niego uwagę, ponieważ jest niskokaloryczny, a dodatkowo wspomaga metabolizm.

Miłośnicy słonych koktajli na pewno zasmakują się w koktajlu przygotowanym z pomidorów, które są głównym źródłem likopenu– przeciwutleniacza, którego spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka oraz ryzyko zawału. Taki koktajl można urozmaicić smakowo dodając papryczkę chili, która jest ostra. Co zatem idzie, gdy ostre smaki przedostają się do organizmu, przemiana materii zaczyna przyśpieszać. Zawarta w niej kapsaicyna zaliczana jest do pogromców kalorii.

 

Jakie owoce sezonowe do soki z wyciskarki?

W kwestii owoców wybór jest naprawdę duży. Warto sięgać po te, które ciężko jest dostać w każdą inną porę roku. Najbardziej sezonowe wydają się być truskawki, borówki, czereśnie, wiśnie i maliny. W kwestii łączenia smaku obowiązuje dowolność, a ogranicza nas tylko wyobraźnia. By przygotować taki sok wystarczy zmieszać kilka rodzajów ze sobą, a na końcu dodać wodę lub mleko.

Te o bardziej zbitej konsystencji, jak np. wcześniej wspomniana truskawka czy banan, dobrze łączą się produktami mlecznymi. Natomiast jabłko czy winogrona lepiej będą komponować się z niewielką ilością orzeźwiającej wody.

Czytaj także  Przegląd najpopularniejszych technologii w zabiegach laserowych na oczy

Wyciskane z owoców soki najlepiej podawać schłodzone. W tym celu należy włożyć je do lodówki, a później wyciskać sok lub dodać kilka kostek lodu, który niestety delikatnie rozcieńczy napój.