Jak prawidłowo parzyć kawę?

Kawa jest uwielbiana przez większość osób. Można się delektować jej niezwykłym smakiem i aromatem, ale należy wybrać dobry gatunek kawy i odpowiednio ją zaparzyć. Jak powinno się parzyć kawę? Która kawa jest najlepsza?

Najlepsza kawa – czyli jaka?

Każdy lubi inny smak, dlatego ciężko jest określić jednoznacznie, która kawa jest najlepsza. Przede wszystkim wybierając ten napój, należy wziąć pod uwagę kilka aspektów. Najpopularniejsza, a zarazem najbardziej aromatyczna jest kawa arabika bądź mieszanka arabiki z robustą przy zachowaniu minimum 70% arabiki. Jest ona uprawiana na wysokościach powyżej 1000 metrów nad poziomem morza. Im wyżej, tym smak jest lepszy. Dobrze jest wybrać kawę certyfikowaną i uprawianą ekologicznie. Nie bez znaczenia jest także metoda palenia, która powinna przebiegać w sposób tradycyjny bębnowy.

Idealny smak i aromat kawy

W sklepach można znaleźć wiele gatunków kawy. Dobrze jest wybrać tę, która jest palona w temperaturze do 220 stopni. Na smak wpływa także technika zbierania, a najlepiej smakuje kawa zbierana ręcznie. Oczywiście jest to metoda czasochłonna i kosztowna, co wpływa na ostateczną cenę produktu, ale warto zapłacić więcej za tę wyjątkową jakość. Smakosz z pewnością wybierze kawę w ziarnach, gdyż te zmielone bezpośrednio przez parzeniem wydają z siebie najlepszy aromat.

Czytaj także  Dieta odchudzająca, produkty dozwolone!

Jak powinno się prawidłowo parzyć kawę?

Wybór dobrej jakości kawy jest kluczową sprawą, ale także metoda parzenia wpływa na ostateczny smak. Jest sporo sposobów parzenia kawy. Najogólniej rzecz ujmując, można je podzielić na dwa rodzaje:

  • metodę ciśnieniową,
  • metodę przelewową.

W pierwszym wypadku kawa parzona jest pod wpływem wysokiego ciśnienia. Gorąca woda przeciska się przez zmieloną kawę w specjalnych przystosowanych do tego rodzaju urządzeniach. Przy metodzie przelewowej woda przepływa w sposób grawitacyjny przez zmielone ziarna i spływa do dzbanka bez fusów. Dodatkowo można także wyróżnić metodę zalewową, czyli wsypaną kawę zalewa się wodą.

Nowoczesne urządzenia do zaparzania kawy

W sklepach można znaleźć szeroką ofertę sprzętów do zaparzania kawy. Chętnie wybierane są ekspresy ciśnieniowe, które doskonale nadają się do przygotowania aromatycznego espresso. Równie dużą popularnością cieszą się kawiarki, z których można otrzymać napar zbliżony do tradycyjnego włoskiego espresso. Osoby, które chciałyby uzyskać kawę parzoną metodą przelewową, mają do wyboru ekspresy przelewowe. W takim urządzeniu automatycznie podgrzewa się woda niezbędna do otrzymania wskazanej ilości kawy. Przepuszczana jest ona następnie przez filtr z kawą i powstaje pyszny aromatyczny napój bez fusów.

Czy picie kawy jest zdrowe?

Na temat kawy powstało wiele mitów. Wiele osób twierdzi, że kawa negatywnie wpływa na organizm i powinno się ją wyeliminować z menu. Jednak najnowsze badania jednoznacznie pokazują, że kawa ma dobry wpływ na zdrowie i samopoczucie. Oczywiście nie należy przesadzać z ilością. Idealną dawką będą trzy filiżanki dziennie.

Czytaj także  Co pić gdy się odchudzasz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *