Do czego można wykorzystać śliwki suszone?

Śliwki suszone to produkt, który cieszy się sporą popularnością w kuchni. Warto się dowiedzieć, do czego można go wykorzystać.

Sernik ze śliwkami

Suszone śliwki z powodzeniem można wykorzystywać przede wszystkim do przygotowywania różnego rodzaju wypieków. Wśród nich wymienia się na przykład sernik z dodatkiem suszonych śliwek, który będzie się charakteryzował niesamowitym smakiem oraz aromatem. Sernik z suszonymi śliwkami oraz czekoladą to wypiek, który bardzo dobrze sprawdzi się na święta, eleganckie okazje, a także inne spotkania w gronie rodziny oraz znajomych. Śliwiki suszone w towarzystwie ganache czekoladowego smakują wyśmienicie.

Kompot z suszu

Śliwki suszone mogą być używane również do przygotowywania różnego rodzaju napojów. Może to być na przykład tradycyjny kompot z suszu, który często przygotowywany jest na stół wigilijny. Jednak nie ma przeszkód, aby pić go również na co dzień, a nie tylko w święta. W kompocie z suszu oprócz suszonych owoców powinny się również znajdować aromatyczne przyprawy, które nadadzą wyjątkowego aromatu całemu napojowi. Polecanymi dodatkami będzie cynamon, ale także goździki. Przygotowanie suszu nie jest trudne, dlatego bez większych problemów każdy sobie z tym zadaniem poradzi.

Bigos z kiszonej kapusty

Śliwki suszone doskonale sprawdzą się także jako jeden ze składników bigosu z kiszonej kapusty. Dzięki ich dodatkowi bigos nabierze wyjątkowego smaku oraz będzie bardziej wykwintny. Przygotowanie bigosu jest sposobem na wykorzystanie różnych rodzajów mięs oraz wędlin. Dodaje się do niego również suszone grzyby oraz liczne przyprawy. Bigos jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej, które znane jest na całym świecie.

Czytaj także  Czy wszystkie owoce i warzywa są tak samo zdrowe?

Schab pieczony

Wśród potraw, które można przygotowywać z wykorzystaniem suszonych śliwek, wymienia się również pieczony schab. Z suszonymi śliwkami ten rodzaj mięsa smakuje wybornie, dlatego bardzo często jest przygotowywany na święta oraz inne okazje o uroczystym charakterze. Pieczony schab jest smaczny i soczysty. Oprócz tego dość prosto się go przygotowuje. Schab warto nadziać różnymi rodzajami suszonych owoców. Mogą to być zarówno suszone śliwki, jak i morele, a nawet rodzynki. Pieczenie go w rękawie zapewni odpowiednią soczystość mięsa.

Pieczony boczek

Śliwki suszone sprawdzają się również podczas przygotowywania innych rodzajów mięsa, na przykład boczku. Warto upiec boczek wraz z dodatkiem śliwek suszonych. Takie danie sprawdzi się na co dzień, jednak może być również fantastyczną formą przystawki podczas spotkań w gronie rodziny oraz znajomych. Boczek dość długo się piecze, jednak jest łatwy w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba go marynować.

Owoce z mascarpone

Wśród dań, do których dodaje się suszone śliwki, można także wymienić różnego rodzaju desery. Może to być na przykład kompozycja owoców wraz z dodatkiem delikatnego serka mascarpone oraz odrobiny orientalnych przypraw, takich jak cynamon. Owoce z mascarpone to doskonały pomysł na deser na specjalną okazję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *