Taparica - przepisy tapas oraz kuchni hiszpańskiej

Mięsne kotleciki z tahini

  • 30 min
  • 20 sztuk

Składniki

  • Masa mięsna

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 5 łyżek pasty tahini
  • 100 g bułki tartej
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 2 łyżki mielonej cebuli suszonej
  • 2 łyżki mielonego czosnku
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • Dodatkowo

  • 100 g bułki tartej
  • 1 jajo
  • 150 ml oleju do smażenia
Brakuje ci składników?

Alternatywne składniki

  • zamiast mielonego mięsa wołowego - mielone mięso wieprzowe, indycze, mieszane, etc.
  • zamiast czerwonej fasoli z puszki - biała fasola lub ciecierzyca z puszki
  • zamiast mielonej cebuli suszonej - 1 świeża cebula (drobno posiekana i podsmażona na 1 łyżce masła lub oliwy)
  • zamiast mielonego czosnku - “świeży czosnek”#tricks (obrany i zgnieciony)
  • zamiast ostrej papryki mielonej - chili mielone
  • zamiast sosu tabasco - chili mielone
  • zamiast świeżo zmielonego czarnego pieprzu - gotowy pieprz mielony (będzie mniej aromatyczny)
GramMililitrŁyżeczkaŁyżkaSzklanka
Bułka tarta====
Czosnek mielony====
Papryka ostra mielona====

Kalkulator ułatwi ci przeliczenie ilości składników wykorzystywanych w przyrządzanym przepisie. To pomoc w gotowaniu, która ma za zadanie automatyczne pokazanie wartości wagowej, której szukasz.

Pamiętaj, że wyniki podajemy w małym przybliżeniu, gdyż waga i miara produktów zależy od wielu czynników takich jak wilgotność powietrza, świeżość produktu czy dokładność wagi (oraz nasza własna).

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki masy umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj.
  2. Z gotowej masy uformuj kulki o ok. 4-5 cm-owej średnicy, spłaszcz i odłóż na talerz.
  3. W małej misce roztrzep jaja, w drugiej umieść bułkę tartą. Obtaczaj kotleciki w jajku i panieruj w bułce.
  4. Na patelni rozgrzej olej, włóż kotleciki i smaż z obu stron na brązowo.
  5. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Zobacz barwne wariacje

Barwne wariacje

  • Aby dodać daniu odrobiny żywych barw, podawaj je na liściach sałaty, dekoruj piórkami czerwonej cebuli lub pora, a jako dodatek serwuj pokrojone w ćwiartki pomidory.
  • Kotleciki możesz polać podsmażoną cebulą.
  • Danie serwuj z ziemniakami, ryżem, świeżym pieczywem lub pszennymi plackami typu pita, naan czy tortilla.
  • Jak zamieniać świeże przyprawy na suszone/mielone (i na odwrót)?

    Kieruj się następującym przelicznikiem: 1 łyżka świeżej przyprawy = 1/2 łyżeczki suszonej. (Oczywiście zawsze spróbuj dania przed podaniem i ewentualnie dosyp większą ilość potrzebnego składnika, gdyż aromat przypraw zależy nie tylko od ich ilości ale i jakości/świeżości.)
  • Jak zapobiec rozpadaniu się kotletów?

    Formując kotlety, pulpety lub placki mięsne dodaj do ciasta odrobinę bułki tartej lub kaszy manny. W ten sposób nie będą się rozpadały podczas smażenia.
Ugotuj teraz

Strona BarwySmakow.pl używa plików cookies (ciasteczek) niezbędnych do jej prawidłowego działania, używamy także dodatkowych plików cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników, dzięki którym będzie bardziej użyteczna i funkcjonalna.

W programie służącym do przeglądania stron internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

zamknij