Jakie zrobić kanapki na wycieczkę?

 

Kanapki to jedno z najbardziej wygodnych do zjedzenia poza domem danie. Jest niezwykle proste w przygotowaniu, a możliwości w wyborze składników są niemal nieograniczone. Podajemy kilka przydatnych pomysłów, które z pewnością będą idealne do zabrania ze sobą na wycieczkę.

 

Jakich składników na kanapkę unikać?

Kanapki są najlepsze wtedy, kiedy nie tylko są smaczne i pożywne, ale przede wszystkim wygodnie można je spożyć. Dlatego dobierając składniki na kanapkę warto jest przede wszystkim mieć na względzie ich strukturę oraz konsystencję, bowiem nie ma nic gorszego, niż wyciekające spomiędzy dwóch połówek pieczywa składniki.

 

Bardzo często na kanapkę wybierany jest pomidor, co jest dużym błędem, ponieważ pomidor jest niezwykle soczysty, wręcz lejący się. Położenie go kanapce sprawi na pewno, że będzie smaczny, jednak szczególnie świeża sztuka przede wszystkim zmiękczy wszystkie znajdujące się w środku produkty i dodatkowo może wypłynąć.

 

Najlepszym pomysłem nie jest również dodawanie majonezu lub keczupu. Są to składniki, które na pewno będą dobrze komponować się ze słonymi produktami i nadadzą im intensywności, jednak bardzo trudno jest nanieść ich odpowiednią ilość, by nie tylko znalazły się na całej kromce, ale by przede wszystkim nie wypłynęły poza jej brzegi.

 

Jeśli chodzi o kanapki, które mają być spożywane na wycieczce, warto jest szczególnie uważnie rozważyć włożenie w nią wędliny. Jeśli wycieczka nie będzie bardzo długa, a temperatura nie będzie zbyt wysoka, można zdecydować się na ten krok. W innym jednak przypadku należy liczyć się z tym, że taka kanapka nie będzie najlepiej smakować, ponieważ wędliny powinny być spożywane niemal od razu po wyjęciu z lodówki lub być poddawane obróbce termicznej. Podobnie jest z resztą z jajkami gotowanymi na twardo – im dłużej są w takiej kanapce, tym gorzej.

Co jest podstawą dobrej kanapki na wycieczkę?

Nikt nie lubi jeść suchego jedzenia, dlatego nawet jeśli jesteś na diecie i starasz się unikać jakichś składników, zawsze warto jest rozsmarować taką kanapkę dobrej jakości masłem. Jego obecność sprawi, że całość będzie się niezwykle dobrze komponowała, a dodatkowo jest to źródło dobrych kwasów nienasyconych.

 

Oprócz tego oczywiście najbardziej polecanym produktem jest ser gouda – ale może to być zarówno żółty, jak i biały. Jego smak jest tak skomponowany, że będzie się dobrze zestawiał z niemal każdym rodzajem produktów.

 

Pomidor nie jest dobrym pomysłem na kanapkę na wycieczkę, jednak nie należy rezygnować z warzyw. Idealnie sprawdzą się tutaj rzodkiewka, ogórek, papryka, oliwki, a dla bardziej wymagających podniebień idealne będzie awokado.

 

Warto jest taką kanapkę dobrze przyprawiać. Podstawą jest oczywiście sól (jednak niezbyt jej dużej ilości, ponieważ może ona nieco rozmiękczyć niektóre warzywa) i pieprz. Idealnie sprawdzą się również zioła prowansalskie, papryka mielona, oregano czy bazylia. Dla osób, które cenią sobie wysokie jakości produkty na pewno idealnym dodatkiem, który nie zakłóci szczególnie smaku pozostałych produktów będą kiełki – rzodkiewki lub brokułu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *