Jakie korzyści daje świeży sok?

 

Coraz więcej osób zwraca baczną uwagę na to co je. Slogan „Jesteś tym, co jesz” zaczął przemawiać do wielu. Jedni trzymają się ściśle diet propagowanych przez gwiazdy i celebrytów. Inni po prostu słuchają swojego organizmu.

Odmieniona piramida żywieniowa

W 2009 roku Instytut Żywności i Żywienia opublikował poprzednią, tak zwaną piramidę żywieniową. Lekarze i dietetycy z Instytutu uznali, że podstawą żywienia człowieka powinny być produkty zbożowe, w których najważniejszymi składnikami są węglowodany i błonnik. Następne miejsce w piramidzie przyznali warzywom, w tym ziemniakom, a kolejne owocom. Codziennie powinniśmy jeść nabiał, a ograniczyć mięso. Naukowcy uznali, że mięso powinno być często zastępowane roślinami strączkowymi oraz rybami. Na wierzchołku piramidy z 2009 roku umieszczono olej. W układaniu zaleceń w odżywianiu określono konieczność zmniejszenia ilości zjadanego tłuszczu, za to zwiększenie wypijanej wody, z jednoczesną sugestią wyeliminowania z diety napojów słodkich.

Rok 2016 przyniósł zmiany. Nowo powstała piramida czyli zalecenia wynikłe z badań nad żywnością i oceny jej przydatności w prawidłowym funkcjonowaniu  organizmu człowieka, wywindowała owoce i warzywa. Powinny stać się podstawą żywienia w proporcji ¾ warzyw i ¼ owoców. Jako, że najnowsze zalecenia uznają za szkodliwe jedzenie w nadmiarze soli, do piramidy wprowadzono zioła, jako metodą przyprawiania żywności. Poza ziołami nowością uznaną za wartościową stały się orzechy.

Czytaj także  Rehabilitacja ręki - kiedy będzie konieczna?

Green Organic Wheat Grass Shot

W tabelkach, którymi Instytut obrazuje zalecenia ujęto również fizyczną aktywność, stwierdzając, że bez codziennej porcji ćwiczeń, nawet najlepiej zbilansowana dieta, nie przyniesie dobrych rezultatów.

Najcenniejsze warzywa i owoce

Warzywa i owoce to kopalnie mikroelementów, pierwiastków śladowych, błonnika, białka roślinnego, pektyn, witamin i enzymów. Wychodzi więc na to, że na 4-5 posiłków, które powinniśmy zjadać dziennie, połowę każdego powinny stanowić owoce i warzywa, a wszystko inne powinniśmy traktować jako dodatki. Ładnie brzmi i czemu nie, tylko, żeby dostarczyć swoim organizmom wystarczającą ilość składników odżywczych, ale też nie czuć głodu, trzeba by zjadać naprawdę dużo warzyw i owoców. W tej sytuacji dobrym pomysłem jest wypijanie świeżych soków warzywnych i owocowych albo mieszaniny obu produktów. Można przygotowywać sok na cały dzień i popijać nim posiłki, ale trzeba pamiętać, że świeży sok zachowuje swoje odżywcze bogactwo przez 24 godziny od przyrządzenia. Można też jeden czy dwa posiłki z zalecanych pięciu zastąpić dużą szklanką soku, najlepiej z miąższem.

Choć to „tylko” sok to dostarczymy sobie mnóstwo  istotnych składników, a nasze ciało podziękuje nam siłą, witalnością, zdrowymi włosami i paznokciami, opóźnieniem oznak starzenia, no i radością życia. Wszak w zdrowym ciele – zdrowy duch.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *