Dieta odchudzająca, produkty dozwolone!

Coraz więcej osób, które chcą się skutecznie odchudzić nie myśli już o żadnych dietach-cud, lecz raczej próbują zmienić swoje nawyki żywieniowe. Jest to znacznie lepszy sposób na to, żeby trwale pozbyć się niechcianych kilogramów. Najpierw jednak należy ustalić jak powinno wyglądać codzienne menu – czyli między innymi to, jakie produkty można jeść.

Jakie są podstawowe zasady diety odchudzającej?

Powinniśmy pamiętać o tym, że w zdrowej diecie odchudzającej nigdy nie chodzi o ograniczenie różnorodności spożywanych produktów, wręcz przeciwnie – ma dostarczać jak najwięcej niezbędnych składników odżywczych, przy jednoczesnym ograniczeniu kaloryczności posiłków. Czyli zaczynamy się bardziej przyglądać temu, co znajduje się na naszym talerzu i zwracać uwagę na jakość jedzenia. Ponieważ trzeba zmniejszyć jego ilość, w związku z tym nie ma miejsca na rzeczy niezdrowe, które zwykle pełnią raczej rolę „zapychaczy”.

Przejście na dietę odchudzającą oznacza rezygnację ze spożywania produktów bogatych w cukry proste, takich jak cukier, słodycze, miód, przetwory z owoców, soki. Poza tym z codziennego jadłospisu wyrzucamy niezdrowe tłuszcze, które znajdują się w wielu rodzajach wędlin czy daniach typu fastfood. Warto również zastąpić smażenie gotowaniem na parze, pieczeniem lub duszeniem bez tłuszczu oraz nie używać soli.

Jakie produkty są dozwolone w diecie odchudzającej?

Chociaż czasami przejście na dietę mającą na celu zrzucenie kilku kilogramów utożsamia się z koniecznością zrezygnowania z pieczywa, to wcale nie powinno tak być. Chodzi jednak o to, żeby raz na zawsze jasne bułki zastąpić pełnoziarnistym chlebem. Odpowiednie jest też pieczywo żytnie, razowe czy graham. Podobna zasada dotyczy ryżu czy makaronu – jemy ciemny zamiast jasnego.

Do produktów dozwolonych, a nawet zalecanych podczas odchudzania zdecydowanie należy zaliczyć kasze, szczególnie te grube z gryczaną na czele. Pozostałe produkty zbożowe, które mogą się znaleźć w naszym menu, to rozmaite płatki, chociażby owsiane czy orkiszowe.

Jeżeli kochamy żółte i pleśniowe sery, to możemy mieć pewien problem podczas odchudzania… Dozwolony jest właściwie tylko chudy twaróg. Jeśli chodzi o inne produkty mleczne, możemy kupować mleko, jogurty i kefiry – oczywiście zawartość tłuszczu nie powinna przekraczać 2%. Również możemy jeść jajka, ale biorąc pod uwagę, że podwyższają one poziom cholesterolu, najlepiej ograniczyć się do trzech tygodniowo.

Jakie mięso można jeść na diecie odchudzającej? Przede wszystkim drobiowe, bo jest ono chude i niskokaloryczne. Wędlina również nie powinna mieć żadnego tłuszczu. Dwa razy w tygodniu jedzmy ryby – chude rzecz jasna.

Wcześniej była już mowa o tym, że tłuszcze zwierzęce są niezdrowe i na pewno nie sprzyjają odchudzaniu, jednak do produktów dozwolonych podczas odchudzania należy włączyć oleje roślinne i oliwę z oliwek. Ważne jednak jest to, żeby spożywać je na zimno, czyli dodawać do potraw, a nie smażyć na nich.

Jest taka grupa produktów, które nawet osoby, które chcą schudnąć, mogą jeść właściwie bez ograniczeń. Chodzi o warzywa, które zawierają składniki mineralne, witaminy i błonnik, a jednocześnie mają bardzo mało kalorii. Wyjątek stanowią warzywa strączkowe. Z kolei owoce jedzmy w rozsądnych ilościach, bo mają stosunkowo dużo cukrów prostych w postaci fruktozy. Soków z kartonów unikamy, zastępując je świeżo wyciśniętymi. Ponadto należy pić jak najwięcej wody.
   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *